Zázvor! Zázvor je všelék: zahřeje vás, rozproudí vám krev, detoxikuje organizmus, posílí erekci, zlepší trávení, sníží hladinu cholesterolu, zklidní menstruační potíže i nevolnost… Cože? Že to není pravda? Ale je, a pro toho, kdo tomu věří, dvojnásob. 🙂
Protože letos o Velikonocích sněžilo, jakoby se nechumelilo a zázvor má říz, vyrobili jsme si hřejivou zázvorovou čokoládu.
Příběh o zázvorové čokoládě vlastně začal o trochu dřív, když jsme si čokoládu se zázvorem koupili v supermarketu. Luxusní čokoláda s velkými kusy zázvoru na obalu přímo lákala k ochutnání … V čokoládě jsme však nalezli zázvoru menší než malé množství, rozhodně ne lahodné žluté kousky. A tak jsme se rozhodli, že si takovou čokoládu vyrobíme sami, ale řádnou! 🙂
Můžete si takovou mňamku vyrobit také:
Na zázvorovou čokoládu budete potřebovat:
- čerstvý zázvor
- cukr
- čokoládu dle chuti (my jsme použili čokoládu na vaření).
Nejprve vyrobíme kandovaný zázvor. Zázvor nastrouháme a do hrnce dáme stejný díl zázvoru, cukru a vody (my jsme dali od všeho 160g).
Podle wikipedie se kandované ovoce vyrábí tak, že se ovoce postupně napouští cukrem a povařené nechá až několik dní máčet v cukernatém roztoku, který se ještě zahušťuje dalším cukrem. Takže se výsledná koncentrace cukru v roztoku pohybuje od 30 do 75 %.
My nemáme tolik času čekat na dobrůtku 🙂 a také chceme zachovat v zázvoru co nejvíce živých ozdravných látek a neproměnit ho zmíněným postupem na polomrtvou cukrovinku, takže jsme zázvor v cukerném roztoku povařili pozvolna pouze asi 20 minut.
Přebytečnou tekutinu (vzniklý zázvorový sirup) jsme slili a zázvor jsme přes sítko ještě pořádně vymačkali.
Zázvorový sirup můžete vypít nebo použít na slazení čaje 🙂 .
Pak už jen přidáte k zázvoru na kostičky nalámanou čokoládu a necháte rozpustit.
Ještě teplou směs vložíte do libovolných formiček a dáte vychladit.
A je to!
Ani naše čokoláda nemá uvnitř velké žluté kousky zázvoru, zato je příjemně chlupatá. 🙂
A jak chutná?
Mmmm….mňaam….hmmm….mňaaaamm….mňam!
Ahoj kuchtíci.
Děláte mi tou čokoládou pěkné chutě,zázvor mám moc ráda,hlavně z něj miluju v zimě čaj.Asi si čokoládku taky vyrobím,děkuji za inspiraci.
Vlaďka
Ahoj Vlaďko, neváhej a vař 🙂