Jak to vypadá, když někdo pěstuje a zpracovává rakytník – rostlinu budoucnosti ve větším než velkém množství? Vypravili jsme se na rakytníkovou farmu, abychom získali tipy na pěstování, odrůdy a možnosti zpracování této zajímavé plodiny.
Firma Cvrček je česká rodinná firma s dlouholetou tradicí. Když její zakladatel ing. Pavel Cvrček začal pěstovat rakytník a vyrábět z něj první prodejné produkty, ani sám netušil, do jaké velikosti a úspěchu se firma rozroste. Dnes firma zaměstnává několik zaměstnanců a vytvořila desítku produktů z rakytníku podle vlastních vytříbených receptur.
Pan Cvrček nám v rakytníkovém sadu ochotně ukázal jejich dvacetileté vzrostlé keře, popsal výhody různých odrůd a podrobně ukázal metody, jakým se rakytníkové bobule obvykle (i neobvykle) sklízí a vysvětlil, jak o rakytník pečovat a jak jej stříhat.
Paní Cvrčková nás zatím pohostila rakytníkovou zmrzlinou, rakytníkovým pytíčkem a dobrou kávou, stylově v hrnečku s obrázkem rakytníku. 🙂
Prohlédli jsme si i provoz, různé stroje na výrobu různých rakytníkových dobrot…, viděli, jak se vaří marmeláda, jak se balí želé a ochutnali dobrotu s legračním názvem “mrkvinka”.
Pokud se také chcete podívat, jak to v takovém rakytníkovém provozu vypadá, podívejte se na naši VIDEO reportáž z farmy:
Rakytníkové dobroty z farmy můžete koupit i v našem eshopu v rubrice Zdravá výživa – rakytník.
líbí se mi váše videa jsou super,Jmenuji se Jarmila a jsem z Prostějova . Tu rakytníkovou štávu bych ráda .věčer si vás pouštím misto šilenejch krimi
Ahoj Jarmilo, děkujeme za pozdrav. Těší nás, že se Ti naše tvorba líbí. Měj se fajn! 🙂 Zdraví Mína a Vítek