Na rakytníkové farmě – pěstování a zpracování rakytníku ve velkém

Jak to vypadá, když někdo pěstuje a zpracovává rakytník – rostlinu budoucnosti ve větším než velkém množství? Vypravili jsme se na rakytníkovou farmu, abychom získali tipy na pěstování, odrůdy a možnosti zpracování této zajímavé plodiny.

Firma Cvrček je česká rodinná firma s dlouholetou tradicí. Když její zakladatel ing. Pavel Cvrček začal pěstovat rakytník a vyrábět z něj první prodejné produkty, ani sám netušil, do jaké velikosti a úspěchu se firma rozroste. Dnes firma zaměstnává několik zaměstnanců a vytvořila desítku produktů z rakytníku podle vlastních vytříbených receptur.

Pan Cvrček nám v rakytníkovém sadu ochotně ukázal jejich dvacetileté vzrostlé keře, popsal výhody různých odrůd a podrobně ukázal metody, jakým se rakytníkové bobule obvykle (i neobvykle) sklízí a vysvětlil, jak o rakytník pečovat a jak jej stříhat.

Paní Cvrčková nás zatím pohostila rakytníkovou zmrzlinou, rakytníkovým pytíčkem a dobrou kávou, stylově v hrnečku s obrázkem rakytníku. 🙂

Prohlédli jsme si i provoz, různé stroje na výrobu různých rakytníkových dobrot…, viděli, jak se vaří marmeláda, jak se balí želé a ochutnali dobrotu s legračním názvem “mrkvinka”.

Pokud se také chcete podívat, jak to v takovém rakytníkovém provozu vypadá, podívejte se na naši VIDEO reportáž z farmy:

Rakytníkové dobroty z farmy můžete koupit i v našem eshopu v rubrice Zdravá výživa – rakytník.

Facebook komentáře

komentářů

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *