Rajčátka jsou naše zlatíčka. Pěstujeme je každým rokem.
Nekupujeme si hotové sazenice, ale schováváme si semínka ze zvláštních odrůd, které se nám líbí.
Koupíme si rajče, ochutnáme, vydlabeme semínka a necháme usušit.
Na jaře pak předpěstujeme vlastní sazeničky a ty pak v květnu s velkou slávou přemístíme na připravený pozemek. 🙂
Letos jsme měli sazenic téměř stovku a odrůd nepočítaně. Na jednom políčku nám pěkně pospolu vyrostlo rajče červené, zelené, žluté, hnědé, růžové, fialové i černé… 🙂
Letos byla úroda opravdu bohatá. Sklízeli jsme průběžně celý rok a ještě několik kil rajčat zbylo na každodenní hodování a nakonec i na podzimní zavařování… 🙂
Rajčata ve vlastní šťávě – sterilovaná
Jednoduchý způsob, jak uchovat úrodu čerstvých rajčat:
Omytá rajčátka nakrájíme na menší kousky (na měsíčky a ty ještě překrojit.) Takto připravenou směs krájených rajčat posolíme – tak, aby nám to příjemně chutnalo.
Necháme asi hodinku odležet (rajčata pustí šťávu.)
Směs rajčat i se šťávou plníme do sklenic, pečlivě uzavřeme a sterilujeme ve velkém hrnci asi 15 minut.
A máme hotovo. 🙂 Tuto směsku můžeme použít do salátu nebo jako základ pro další vaření – do leča, do omáček.
Rajčata s česnekem – bez zavařování
Toto je naprosto jednoduchý a efektní způsob, jak uchovat čerstvá rajčata – v podobě směsi, kterou pak můžete použít jako chutný a vitaminový základ k mnoha pokrmům.
A co je na tom skvělé – nemusí se zavařovat! 🙂
Na tuto rajčatovou směs budete potřebovat: 1 – 2 kg rajčat, 30 dkg česneku (to jsou asi tři hlavy) a 5 dkg soli.
Syrová rajčata s česnekem rozmixujeme a vše promícháme se solí. Hotovo. 🙂
Nic nevaříme! Takto připravenou čerstvou směsku dáme do sklenic a uložíme ve sklepě. Nemusíme ani sterilovat, nezkazí se ani za rok. Česnek a sůl působí jako dostatečný konzervant… Tuto směs můžete použít všude, kde byste použili rajčata a česnek – do salátů, do omáček, k zelenině, na pizzu, k pečivu. Abyste měli jistotu, že vám tato mňamka dlouho vydrží, můžete směsku samozřejmě také zavařit. 🙂
Zelená rajčata s cibulí – luxusní salát – zavařenina
Naprosto skvělý způsob, jak na podzim zpracovat zelená ještě nedozrálá rajčata, která obvykle po sklizni každým rokem zbudou.
Na 5 kg rajčat budeme potřebovat asi 1,5 kg cibule a 120 g soli. Na nálev: 2 l vody, 1/2 kg cukru, 1/2 l octa a koření (kuličky pepře, nového koření, hořčice, bobkový list).
Rajčata s cibulí se nakrájí, smíchají, nacpou do sklenic a zalijí horkým lákem.
Tento salátek se steriluje asi 15 minut. Je to naprosto luxusní sladkokyselá ňamka, na které si můžete pochutnávat celou zimu. 🙂 Používá se jako doplněk, všude tam, kde byste použili kyselé okurky.
Přesný postup výroby tohoto salátku najdete v našem videu:
Přejeme vám dobrou chuť k všem vašim čerstvým i zavařeným pokrmům a nezapomínejte hlavně na pořádnou chuť do života! 🙂
Další recepty a tipy na zavařeniny z rajčat ve videu – lečo, kečup a mini rajčátka ve vlastní šťávě:
Dik za recept na raj.salát.Zítra ho hned budu dělat.
S chutí do toho, Maruško, uvidíte, jak je salátek lahodný. 🙂 Ať se Vám podaří!
Diky za recept na zelena rajcata. Letos jich budeme mit vice, nebot se nam zadarilo. Takze ted jdu krajet a zitra zavarim. Mejte se oba moc hezky a jeste jednou diky za Vase napady.
Děkujeme za zprávu, Hanko, ať se Vám daří! 🙂
Dobrý den, super odrudy. Dají se od vás koupit?
Děkuji
Ahoj Tome, semínka neprodáváme, je to vesměs posbírané porůznu…, můžeš si třeba zkusit nakoupit zvláštní rajčata, která se Ti líbí a chutnají Ti a schovat si semínka. My to tak děláme. 🙂
Díky za recept na zavaření zelených rajčat,můžete sdělit na kolik stupňů? díky
Perfektni recept na zelena rajcatka, dekuji 🙂
Zavařený salát ze zelených rajčat je opravdu luxusní. Díky za recept.
Moc se mi líbí váš recept na zelená rajčátka, jenom nevím kolik tam dát toho hořčičného semínka, nového kořeni a bobkového listu? Prosím o radu.Vaše stranky jsou užasné. Děkuji a přeji hezký den
Milá Libuno, hořčičné semínko a bobkový list a další koření dávám přesně tak, jak to vidíte ve videu. 🙂 Tam to uvidíte přesně a názorně… (Úplně přesné množství to být nemusí, stačí od oka…) Ať se dílo podaří!
Děkuji za rychlou odpověď. Oba vás moc zdravím, jste naše zlatíčka.
Dekuji za recept ze zelených
rajčat , letos jich bylo dost.