Přepuštěné máslo ghí – účinky, výroba – exkurze na farmě

Zázrak v kuchyni, superpotravina, lék na všechno nebo dokonce elixír života…, tak se mluví o indickém másle ghí.

Přepuštěné máslo ghí

Ghí, neboli česky přepuštěné máslo, vzniká tím, že se máslo nechá “přepustit” (rozehřívá se při vyšší teplotě) až tak, že se z něj odpaří všechna voda a zůstane čistý tuk. Proto se někdy říká i přečištěné máslo

Dříve se v kuchyních používalo hodně, neboť se tím několikanásobně zvýšila trvanlivost másla a bez problémů se na něm dalo smažit. V Indii, odkud název ghee pochází, má tento způsob proměny másla na vitamínovou bombu pro naše tělo dlouholetou tradici.

Máslo ghí – vlastnosti

Přepuštěním másla se

  • zvyšuje jeho trvanlivost (vydrží při pokojové teplotě několik měsíců, indové říkají i sto let 🙂 )
  • zlepšují chuťové vlastnosti (přepuštěné máslo je lahodné, má jemnou oříškovou chuť)
  • umožní snadnější pečení a smažení (snese teplotu až 250°C, nepřipaluje se, nepění, neprská)
  • a hlavně se zvýší ozdravné účinky na naše tělo…

Máslo ghí – účinky

  • přepuštěné máslo je bohaté na vitamíny
  • zlepšuje trávení a střevní mikrofloru
  • snižuje cholesterol
  • posiluje imunitu
  • snižuje záněty v kloubech
  • zlepšuje zdraví očí
  • poskytuje energii našemu organizmu
  • je jedním z přírodních prostředků, které dodávají tělu vitamín D, což je dobré především v zimních měsících, kdy není dostatek slunečního záření
  • používá se i v kosmetice k ošetření pokožky, ve wellness centrech k ošetření a masážím celého těla nebo jako přídavek do koupele a zábalů.

Nejlepší máslo je od spokojených kraviček, které se volně pasou na louce – mají dostatek čerstvé stravy a jsou na vzduchu. Jejich mléko a z něj vyrobené produkty jsou pak plné vitamínů a krásně voní a chutnají. Z takového másla je pak chutnější i máslo přepuštěné.Šťastné volně pasoucí se krávy

Pro čerstvé mléko od volně pasoucích se kraviček jezdíme do mlékomatu do nedalekého kravína na farmu Krhanice. O tom, jak jsme se zblízka seznamovali s místními kravičkami, jsme psali v článku Rodinná farma a šťastné krávy.  🙂

Při minulém výletu na farmu jsme potkali pana majitele Františka Mikoláše, který nás vzal dovnitř do své mlékárenské “kuchyně” a ukázal nám jejich novinku – přepuštěné máslo ghí.

Pokud vás zajímá, jak se takový elixír života vaří ve velkém na farmě, můžete se podívat na naše video:

 

Rodinná farma a šťastné krávy

Vlčí rokle, Požáry, acidofilní bučina a kamenné moře

Jak se vyrábí domácí přírodní kosmetika

 

Facebook komentáře

komentářů

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *