Zázrak v kuchyni, superpotravina, lék na všechno nebo dokonce elixír života…, tak se mluví o indickém másle ghí.
Ghí, neboli česky přepuštěné máslo, vzniká tím, že se máslo nechá “přepustit” (rozehřívá se při vyšší teplotě) až tak, že se z něj odpaří všechna voda a zůstane čistý tuk. Proto se někdy říká i přečištěné máslo
Dříve se v kuchyních používalo hodně, neboť se tím několikanásobně zvýšila trvanlivost másla a bez problémů se na něm dalo smažit. V Indii, odkud název ghee pochází, má tento způsob proměny másla na vitamínovou bombu pro naše tělo dlouholetou tradici.
Máslo ghí – vlastnosti
Přepuštěním másla se
- zvyšuje jeho trvanlivost (vydrží při pokojové teplotě několik měsíců, indové říkají i sto let 🙂 )
- zlepšují chuťové vlastnosti (přepuštěné máslo je lahodné, má jemnou oříškovou chuť)
- umožní snadnější pečení a smažení (snese teplotu až 250°C, nepřipaluje se, nepění, neprská)
- a hlavně se zvýší ozdravné účinky na naše tělo…
Máslo ghí – účinky
- přepuštěné máslo je bohaté na vitamíny
- zlepšuje trávení a střevní mikrofloru
- snižuje cholesterol
- posiluje imunitu
- snižuje záněty v kloubech
- zlepšuje zdraví očí
- poskytuje energii našemu organizmu
- je jedním z přírodních prostředků, které dodávají tělu vitamín D, což je dobré především v zimních měsících, kdy není dostatek slunečního záření
- používá se i v kosmetice k ošetření pokožky, ve wellness centrech k ošetření a masážím celého těla nebo jako přídavek do koupele a zábalů.
Nejlepší máslo je od spokojených kraviček, které se volně pasou na louce – mají dostatek čerstvé stravy a jsou na vzduchu. Jejich mléko a z něj vyrobené produkty jsou pak plné vitamínů a krásně voní a chutnají. Z takového másla je pak chutnější i máslo přepuštěné.
Pro čerstvé mléko od volně pasoucích se kraviček jezdíme do mlékomatu do nedalekého kravína na farmu Krhanice. O tom, jak jsme se zblízka seznamovali s místními kravičkami, jsme psali v článku Rodinná farma a šťastné krávy. 🙂
Při minulém výletu na farmu jsme potkali pana majitele Františka Mikoláše, který nás vzal dovnitř do své mlékárenské “kuchyně” a ukázal nám jejich novinku – přepuštěné máslo ghí.
Pokud vás zajímá, jak se takový elixír života vaří ve velkém na farmě, můžete se podívat na naše video:
Vlčí rokle, Požáry, acidofilní bučina a kamenné moře
Jak se vyrábí domácí přírodní kosmetika
Nejnovější komentáře