Sud kysaného zelí na zimu nesměl dřív chybět v žádné rodině. Už máte svůj sud zelí? My jsme si alespoň jeden menší soudek naplnili…

Kysané zelí obsahuje spoustu vitamínů, především vitamín C, také vitamíny skupiny B a vitamín K. Bakterie mléčného kvašení podporují činnost našich střev a jsou blahodárné pro činnost trávicího traktu.
Zelí se prý kyše už přes tisíc let a ve středověku bylo považováno dokonce za všelék. Námořníci si brali s sebou vždy sudy kysaného zelí, aby předcházeli nemocem z nedostatku vitamínu C.
Kysané zelí podporuje krvetvorbu, zvyšuje imunitu, stabilizuje krevní cukr snižuje únavu a vysoký tlak a dokonce prý zvyšuje libido. Obsahuje také důležité minerály jako vápník, hořčík, draslík, fosfor nebo síru.
A také jeho výroba zlepšuje náladu! 🙂 Obzvláště pokud je vás na jeho výrobu vícero, nebo alespoň dva veselí skřítkové… Pusťte si naše video z výroby domácího kysaného zelí, dozvíte se přesný postup a zasmějete se s námi…
Nejnovější komentáře