Letos se nám urodilo hodně jablíček, z čehož máme ohromnou radost!
Menší radost máme z toho, že hodně jablíček padá, jsou různě natlučená a naklovaná od ptáků a vos. Taková jablíčka se přirozeně na uskladnění nehodí a pokud o ně nechceme přijít, je třeba je honem posbírat a zpracovat dřív, než je na zemi zpracuje příroda sama na lahodný kompost…
Jablíčka průběžně sbíráme a třídíme – ta dokonalá putují do krabic a rovnou do sklepa, abychom si mohli dát čerstvé jablíčko, kdykoliv na něj dostaneme chuť. 🙂 Ta s drobnými kazy rovnou jíme, odšťavňujeme, používáme na pečení… a z některých vyrábíme dobrůtky na zimu:
Jablečný kompot s jeřabinami a šípky
Jeden způsob, jak si pochutnat na jablíčkách v zimě, je udělat z nich jednoduše kompot.
Jablka oloupeme a nakrájíme na kousky. (Oloupaná jablka vkládám do vody s kyselinou citronovou, aby zůstala bílá a nezhnědla dřív, než stačím naloupat a nakrájet celou várku.) 🙂
Kousky jablíček naskládáme do sklenic. Můžeme přidat i nějaké další ovoce nebo jiné dobrůtky. Letos jsem přidala do každé sklenice dva tři hřebíčky, pár zralých jeřabin a několik šípků. Šípky a jeřabiny dodají kompotu vitamíny a osvěžující chuť.
Svaříme vodu s cukrem (na 1 litr vody 400 g cukru). Já používám zásadně cukr přírodní hnědý, kompot malinko obarví a dodá mu zajímavou karamelovou příchuť.
Kompot sterilujeme přibližně 20 minut na 85 °C.
Jablečná přesnídávka s čerstvým zázvorem
Další způsob, jak zavařit jablíčka, je udělat z nich lahodné a zdravé pyré.
Jablíčka oloupeme a nakrájíme na kousky. (Kousky opět vkládáme do vody s kyselinou citronovou, aby výsledné pyré mělo světlou a ne hnědou barvu, tedy pokud vyloženě nemáte hnědou barvu v oblibě.) 🙂
Vodu s citronem pak slijeme a jablíčka rozmixujeme na jemné pyré. A zdravá přesnídávka je hotová! 🙂
Takto ji můžete rovnou plnit do sklenic, zavařit a pak s ní krmit i děti.
Pokud máte kyselejší odrůdu jablek, můžete pyré před zavařením podle chuti přisladit. Já používám hnědý přírodní cukr. Osladím tak akorát, aby mi to chutnalo.
Pokud chcete přesnídávkou krmit nejen dětičky, ale i sebe, a máte rádi pikantní, můžete k namixovanému pyré přidat i trochu strouhaného čerstvého zázvoru. (Může být i sušený, ale čerstvý je čerstvý…)
Výslednou lahůdku plníme do sklenic a zavaříme (asi 20 minut na 85 °C.)
Uložíme do sklepa a už se těšíme na zimu, až pikantní zázvorovo-jablečnou pochoutku otevřeme. 🙂
Strouhaná jablka se skořicí
Nejlepší způsob, jak jablíčka uchovat na zimu a rovnou si i připravit polotovar na rychlé vaření nebo pečení, je zavařit je nastrouhaná.
Jablka jednoduše oloupeme, nastrouháme a naplníme (pořádně napěchujeme) do sklenic. Jablíčka mírně pustí šťávu, nemusí se ničím zalévat. Sterilujeme opět asi 20 minut na 85 °C.
Takto nachystaná jablíčka pak můžete v zimě použít třeba do jogurtu, ovesných vloček nebo na jablečný koláč.
Strouhaná jablíčka můžete také před nacpáním do sklenic přisladit podle chuti a posypat skořicí.
Takovýto polotovar je už hotový rovnou nachystaný na váš jablečný štrůdl. Otevřete, naplníte těsto, zabalíte a hotovo.
Je lepší používat na zavaření sklenice větší, litrové, protože na jeden štrůdl bude potřeba tak akorát jedna sklenice strouhaných jablek.
Pikantní jablečná marmeláda s kávou a vanilkou
Marmeládu dělám ráda. Z každého ovoce, které dozrává, si vždy udělám pár skleniček. Jahodovou, ostružinovou, rybízovou, švestkovou, hruškovou, nebo jablečnou…
Jablečná marmeláda je výborná na cokoliv, ale nejvíce mi chutná na palačinkách nebo lívancích. 🙂
Ovoce (v tomto případě jablka) oloupu a nakrájím na tenké plátky. Odvážím si vždy kilo ovoce, vyjde z toho obvykle tak 6 menších skleniček výsledné marmelády.
Nakrájené ovoce malinko podleju vodou a chvilku podusím do měkka. Pak rozmixuju.
Přidám hnědý cukr a želírovací přípravek, osvědčil se mi Gelfix (stačí u něj dát méně cukru, třeba jen 300 g cukru na 1 kg ovoce a vždy zhoustne. Marmelády si pak podrží svoji chuť ovoce a nejsou přeslazené).
K marmeládám ráda přidávám různá ozvláštnění. 🙂 Má nejoblíbenější ingredience je špetka chilli nebo pepře, dodá marmeládám říz! Výborné je přidat i sušený nebo čerstvý zázvor. Tentokrát jsem přidala vanilkový cukr a půl hrnku silné kávy.
Marmelády nezavařujeme. Naplníme do sklenic a máme hotovo. 🙂
Klasika – jablečné křížaly
A pokud se vám nechce nic zavařovat, starý známý osvědčený způsob, jak uchovat jablíčka na zimu, je vyrobit si sušené křížaly.
Na křížaly vybírejte raději sladší odrůdy jablek, ať pak nemusíte dělat s pojídáním křížal i kyselé obličeje. 🙂
Jablíčka omyjeme a i se slupkou nakrájíme na měsíčky nebo na kolečka. Usušíme v sušičce, na papíru, na mřížce, nebo navléknuté na niti a zavěšené v teple.
Tady najdete několik tipů (receptů) jak zavařit sklizená rajčata.
Nebo se můžete inspirovat našimi video recepty z cukety, dýně a patizonu.
Nejnovější komentáře