Dýně a jejich příbuzné kamarádky pěstujeme na zahradě každým rokem a pokaždé nás potěší svými krásnými, velkými a chutnými plody.
Pokud jste ještě dýním nepřišli na chuť, máme pro vás nejméně osm důvodu, proč je pěstovat! 🙂
1) Dýně je superpotravina! Nejen, že krásně vypadá (každý asi znáte podzimní směsice různobarevných a různotvarých dýniček, které za pár korun koupíte v květinářství jako dekoraci), ale hlavně je plná vitamínů, minerálních prvků, enzymů a dalších látek přínosných pro naše zdraví. Dýně je dokonce označována jako jedna ze superpotravin. O tom, jaké konkrétní vitamíny a prvky v sobě ukrývá, jsme psali v článku věnovaném dýním: Nejen haloweenské strašidlo.
2) Vysoká výnosnost. Neexistuje snad větší plod, než je meloun, tykev, dýně… Běžně velké dýně dorůstají do váhy 5 – 30 kilo a největší dýně na světě dokonce přes 900 kg! Tak to už je pořádný domácí mazlíček! 🙂 Jedna taková dýně nasytí a zásobí vitamíny a minerály celou rodinu. Pokud byste uvažovali o potravinové soběstačnosti, pak dýně je určitě rostlinou číslo jedna!
3) Nespornou výhodou je dýňová samostatnost a nenáročnost. Dáte-li dýni na kompost nebo na vyhnojený pozemek, bude si přímo rochnit blahem. Ale spokojí se i s minimálními nároky na obyčejném políčku. Bohatým kořenovým balem si nachytá živiny a velikými listy vláhu sama. I při téměř nulové péči vám věnuje krásné plody. Samozřejmě čím lepší půda, tím větší dýně a bohatší úroda. 🙂

Hokkaido

Sweet meet oregon
4) To, co vás potěší možná nejvíce, je odrůdová rozmanitost. Pokud se vám jeden druh neosvědčí, nebo nebude chutnat, můžete zkusit příště jiný. 🙂 Nabízí se dýně žlutá, zelená, oranžová, puntíkatá… jemná bílá máslová, sladké oranžové hokkaido, zvláštní dýně špagetová, olejnatá tykev na semínka a pak známé cukety a cukíny všech barev a krásné mimozemské létací talíře – patizony.

Patizon žlutý

Patizon bílý
5) Předností je i bohatost semínek uvnitř každého plodu a jejich snadné vydlabaní. Semínka si můžete z plodu snadno vyndat, nechat proschnout a na jaře zasadit. 🙂 Buď předpěstovat v teple v květináčku nebo v dubnu/květnu rovnou na stanoviště ven do hlíny. A v případě dýně pěstované na semínka (která z dýně vydlabete rovnou pěkná zelená, bez tvrdé šlupky) je můžete sníst a zásobit se tak důležitými prvky, především zinkem.
6) Bohatá a snadná sklizeň. Sklizeň těchto krasavců a krasavic je jistě další výhodou – seberete plod a hotovo. Máte oběd pro celou rodinu. A mnohdy oběd i na další den, svačinu a večeři. 🙂 Když to porovnáte se sklizní třeba rybízu, jahod, borůvek nebo třeba takového rakytníku, který navíc píchá, tak je sklizeň dýní proti tomu procházka růžovým (dýňovým) sadem.
7) A další, snad nejvýznamnější výhoda pěstování dýní: Díky své tvrdé slupce je to hotová konzerva. V chladnějších prostorách vydrží dlouho, předlouho… snad nejdéle ze všech plodin. Pokud při sklizni dodržíte všechna důležitá pravidla (nechte delší šťopku, pozor na natlučení, škrábnutí či poškození, po utržení nechte chvíli – cca 14 dní proschnout a dojít…) pak se můžete těšit na chutné menu těchto plodů ještě za půl roku nebo dokonce za rok.
8) A nakonec ještě jedno příjemné pozitivum – dýně (cukety, patizony…) můžete připravovat na 100 způsobů, vařit, péct, smažit… vyrobit vydatnou polévku nebo jíst v salátu syrové. Dýně nebo cuketa vydá za plnohodnotný oběd – upečená je lahodná, dá se skombinovat např. s brambory, vejci, sýrem, těstovinami…, výborná je jako základ pro slané pomazánky nebo čatní. Je jemná, takže vám její restování zabere jen chvilku, stačí trochu koření, sůl, česnek, bylinky, podle chuti a máme hotovo. 🙂
Jak se daří nám dýně pěstovat na naší zahradě, se můžete podívat na video:
Nejnovější komentáře