Rybízové koláče z celozrnné mouky – recept

Máme rádi (kromě jiných zahradních dobrot) různé bobule – jahůdky, borůvky, maliny, ostružiny, arónie, jeřabiny, rakytník, zimolez, muchovník, víno, angrešt… a konečně také rybíz. 🙂 To všechno se snažíme s větším či menším úspěchem na naší zahradě pěstovat.

Černé perly rybízu právě dozrávají. Činí nám obzvláštní potěšení. Jednak jsou velice zdravé, a pak jejich pěstování nevyžaduje téměř žádnou speciální péči. A přesto nás každoročně zahrnují záplavou svých chutných aromatických plodů.

Rybíz černý maxi odrůda

Dnes jsme si pro radost upekli výborné rybízové koláče. Byly hotové raz dva, bylo jich dost a povedly se náramně. Černý rybíz je svou chutí poněkud zvláštní: trochu trpký, trochu kyselý, trochu pikantní, trochu sladký… ale právě proto si jej můžeme také obzvlášť vychutnat! 🙂

Rybízové koláče z celozrnné mouky – kynuté

Na koláče budete potřebovat suroviny, které většinou máte tak jako tak doma… Recept možná vypadá složitě, ale koláče jsou hotové v několika málo krocích a rychle upečené. 🙂

Těsto
500 g mouky (použila jsem celozrnnou mouku Graham)
250 ml mléka
100 g cukru (používám přírodní cukr hnědý, většinou cukrem šetřím a dávám polovinu dávky uváděné v receptech, ale v tomto případě jsem dávku dodržela, rybíz bývá kyselý)
2 žloutky + 1 vejce na potření
120 ml tuku (dala jsem máslo spolu s trochou oleje)

Kvásek
půl kostky droždí
lžíce cukru
lžíce mléka
lžíce mouky

Náplň
misku černého rybízu (můžou být samozřejmě i jiné bobule či ovoce)
tvarohová náplň: smícháme 2 vaničky tvarohu + 1 vejce + trochu cukru

Drobenka
podle potřeby asi lžíce másla
lžíce hnědého cukru (můžeme přidat i vanilkový)
asi 2 lžíce celozrnné mouky

Postup
Zaděláme kvásek (smícháme přísady a necháme vzejít v teple)

Vyšleháme vejce s cukrem a máslem, přidáme mouku a mléko a vmícháme vzešlý kvásek. Těsto poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme cca 1/2 až hodinu vykynout.

Mezitím můžeme jít natrhat rybíz nebo jiné bobulky. 🙂

černý rybíz keř

Čerstvý rybíz propláchneme a posypeme (hnědým) cukrem, tak, aby se kuličky obalily. (Není to ani tolik kvůli chuti, ale kvůli tomu, aby se nám kuličky v těstě příliš neutopily…) Tvaroh smícháme s vejcem a cukrem.

Mezitím už nám vykynulo těsto. Z vykynutého těsta trháme kousky, v ruce tvoříme kuličky a pokládáme je na pečící papír na plech. Pomoučeným dnem skleničky opatrně tvoříme v kuličkách prohlubně na náplň.

Kynuté koláče těsto

Okraje potřeme rozšlehaným vejcem. Na připravené koláčky vložíme lžíci tvarohové náplně.

Na tvaroh opatrně poklademe rybízové kuličky.

celozrnné rybízové koláče

Nakonec posypeme drobenkou z celozrnné mouky a hnědého cukru.

koláče s drobenkou

Koláčky jsem pekla při 170 – 180°C asi 17 – 20 minut. Povedly se náramně! 🙂

Ze zbytku těsta jsem na druhý plech vytvořila koláč jeden velký.

A protože mi ještě zbyla drobenka, tvarohová náplň, trochu vejce  i pocukrovaný rybíz… ze zbylých přísad jsem vytvořila ještě rychlý drobenkový koláč. 🙂

Rychlý drobenkový koláč

Jednoduše jsem zbylou drobenku smíchala se zbylým vejcem, přidala trochu grahamové mouky a hnědého cukru a vysypala do (vymazané a moukou vysypané) zapékací mísy. Trochu rukou stlačila a uhladila k okrajům a na to nandala tvaroh a rybíz. Nakonec zasypala zbytkem drobenky a v ještě teplé troubě upekla. I tento experiment se vydařil náramně! Koláč byl křehký a chutný. 🙂

Rychlý drobenkový koláč

Černý rybíz je přirozeně nejlépe zbaštit v čerstvém stavu rovnou z keříku. Tak si zachová asi nejvíce svých vitamínů. Čas od času si ovšem takovéto dobrůtky dopřejeme. 🙂 (Nemusíte se bát, že byste vařením všechny vitamíny zničili. Všechny vitamíny se teplem – vařením a pečením neztrácí, naopak některé se teprve po otevření buňky teplem uvolňují…)

Jaké vitamíny, prvky a minerály rybíz obsahuje a další recepty na rybízové dobroty najdete v našem článku: Rybíz – bohatý zdroj antioxidantů, rutinu a vitamínu C.

Facebook komentáře

komentářů

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *