Na výstavě chovatelů a zahrádkářů jsme nedávno dostali nejpálivější papričku na světě. Trinidad scorpion moruga! Už jste to někdy slyšeli? My ne. Zní to jako zaklínadlo z Harry Pottera, ale je to jméno držitelky světového rekordu v pálivosti.
Kořeníme rádi, nějaké papriky, sladké i pálivé, na zahradě i doma na okně pěstujeme, ale o chilli papričky jsme se až do teď nijak zvlášť nezajímali. Pálivá Trinidad scorpion moruga ovšem zapálila našeho zvídavého ducha a začali jsme po původu a působení nenápadné rekordmanky pátrat.
Překvapilo nás, kolik lidí extrémní zážitky v chilli papričkách vyhledává a v jakých superlativech se mluví o chilli v souvislosti se zdravím.
Obsah kapsaicinu: 2 miliony jednotek na stupnici pálivosti! To snad má jen pepřový sprej, a to prý chilli papričky “nepálí, ale příjemně hřejí”… ovšem prý pouze „trénované“ jedince.
Co je „příjemného“ na tom, že vám papriky způsobí slzení, pocení, zarudnutí, dušení, křeče nebo dokonce poleptání sliznice? Pochutiny z nich se vyrábí s rouškou, pálí i přes několikery latexové rukavice a vysoké dávky kapsaicinu v nich obsažené ochromují určité neurony až tak, že se z nich vyrábí účinné anestetikum.
Přes 2 miliony jednotek pálivosti je naměřená dávka kapsaicinu, kterou prý nejpálivější paprička na světě obsahuje. To by zabilo i koně. A tohle prosím někteří lidé normálně jedí! Ba ne, kůň by to nesežral, má přece rozum… 🙂 .
Zarudnutí, pocení a další průvodní znaky po pozření extrémně pálivých papriček vznikají jako obranné reakce těla. Tělo, jako citlivý sonar, se na rozdíl od některých lidí brání bolesti, kterou mu pojídání takových „nepoživatelných“ pochutin způsobuje.
Přesto spousta lidí mluví o chilli papričkách v souvislosti se zdravím s velkou slávou. Ano, nepochybně roztahují naše cévy, prohřívají organismus a mají další blahodárné účinky na stažené a zmrzlé jedince…, ale stejně nepochybně „dobrá nálada“, kterou papričky v těle vyvolávají, vzniká vyplavením hormonů štěstí endorfinů, jako reakce těla na utišení bolesti po snědení takového extrémního sousta. Nabízí se nám v této souvislosti filozofická otázka: Opravdu potřebujete radost za cenu bolesti? Kdosi komentoval videa, kde lidi v přímém přenosu pojídají celé plody majitelek 2-milionového množství kapsaicinu tak, že je to „zábava pro retardované jedince“…
Můžeme se bavit inteligentně a papričku zvědavě a zvídavě zkoumat a pozorovat, obdivovat její nenápadnou krásu a rafinovanost a používat její výjimečné účinky pro výjimečné situace (např. léčení). Na hřejivém jídle si pochutnáme rádi, pálivé raději přenecháme masochistům a pyromanům. 🙂
Chilli papričky jsou výborným lékem. Pro nemocné nepochybně. Máte na výběr: vyvarujte se extrémů – a zachováte si zdraví. Pak nebudete takové extrémní vymetače neduhů, jakým je Trinidad scorpion moruga s dvou milionovou účinností, potřebovat. I zde jako všude platí: všeho s mírou…
I my jsme papričku mírně… ochutnali. Když už jsme ji měli doma, pustili jsme se po hlavě, ale uvážlivě, do řádného testování! Latexové rukavice bychom ovšem v tomto případě použili snad jen jako módní doplněk. S překvapením jsme totiž zjistili, že ani jednoho z nás rekordmanka v pálivosti svou chutí nijak nešokovala ani neparalyzovala. Pálivá je, to ano, ale zažili jsme i pálivější.
Z toho je vidět, že pálivost papriček, kromě jiného, závisí i na prostředí, ve kterém vyrůstaly a liší se rostlinu od rostliny. Různí jedinci jsou také na pálivost různě citliví. Někteří potřebují extrémní podněty, aby vůbec něco cítili, jiní zas i na sebemenší podnět reagují přehnaně alergickou reakcí. Všechno je velmi individuální a kombinace všech faktorů dá dohromady vždy originální výsledek se svým jedinečným působením.
Stejně jako u papriček, je tomu i u lidí – nezáleží jen na tom, jak se kdo jmenuje a jaký má genetický původ, ale také na tom, v jakém prostředí vyrostl – a hlavně, co ze sebe učinil svou vůlí a pozorností. Papričky na výběr nemají, my ano…
Nejnovější komentáře