Rajčata – pěstování a zavařování – recepty

RajčataRajčátka jsou naše zlatíčka. Pěstujeme je každým rokem.

Nekupujeme si hotové sazenice, ale schováváme si semínka ze zvláštních odrůd, které se nám líbí.

Koupíme si rajče, ochutnáme, vydlabeme semínka a necháme usušit.

Na jaře pak předpěstujeme vlastní sazeničky a ty pak v květnu s velkou slávou přemístíme na připravený pozemek. 🙂

Letos jsme měli sazenic téměř stovku a odrůd nepočítaně. Na jednom políčku nám pěkně pospolu vyrostlo rajče červené, zelené, žluté, hnědé, růžové, fialové i černé… 🙂

 

Letos byla úroda opravdu bohatá. Sklízeli jsme průběžně celý rok a ještě několik kil rajčat zbylo na každodenní hodování a nakonec i na podzimní zavařování… 🙂

Rajčata ve vlastní šťávě – sterilovaná

Jednoduchý způsob, jak uchovat úrodu čerstvých rajčat:

Rajčata ve vlastní šťávě zavařenina

Omytá rajčátka nakrájíme na menší kousky (na měsíčky a ty ještě překrojit.) Takto připravenou směs krájených rajčat posolíme – tak, aby nám to příjemně chutnalo.
Necháme asi hodinku odležet (rajčata pustí šťávu.)

Směs rajčat i se šťávou plníme do sklenic, pečlivě uzavřeme a sterilujeme ve velkém hrnci asi 15 minut.

A máme hotovo. 🙂 Tuto směsku můžeme použít do salátu nebo jako základ pro další vaření – do leča, do omáček.

Rajčata s česnekem – bez zavařování

Rajčata s česnekem směs

Toto je naprosto jednoduchý a efektní způsob, jak uchovat čerstvá rajčata – v podobě směsi, kterou pak můžete použít jako chutný a vitaminový základ k mnoha pokrmům.

A co je na tom skvělé – nemusí se zavařovat! 🙂

Na tuto rajčatovou směs budete potřebovat: 1 – 2 kg rajčat, 30 dkg česneku (to jsou asi tři hlavy) a 5 dkg soli.

Syrová rajčata s česnekem rozmixujeme a vše promícháme se solí. Hotovo. 🙂

Nic nevaříme! Takto připravenou čerstvou směsku dáme do sklenic a uložíme ve sklepě. Nemusíme ani sterilovat, nezkazí se ani za rok. Česnek a sůl působí jako dostatečný konzervant… Tuto směs můžete použít všude, kde byste použili rajčata a česnek – do salátů, do omáček, k zelenině, na pizzu, k pečivu. Abyste měli jistotu, že vám tato mňamka dlouho vydrží, můžete směsku samozřejmě také zavařit. 🙂

Zelená rajčata s cibulí – luxusní salát – zavařenina

Zelená rajčata zavařeninaNaprosto skvělý způsob, jak na podzim zpracovat zelená ještě nedozrálá rajčata, která obvykle po sklizni každým rokem zbudou.

Na 5 kg rajčat budeme potřebovat asi 1,5 kg cibule a 120 g soli. Na nálev: 2 l vody, 1/2 kg cukru, 1/2 l octa a koření (kuličky pepře, nového koření, hořčice, bobkový list).

Rajčata s cibulí se nakrájí, smíchají, nacpou do sklenic a zalijí horkým lákem.

Tento salátek se steriluje asi 15 minut. Je to naprosto luxusní sladkokyselá ňamka, na které si můžete pochutnávat celou zimu. 🙂 Používá se jako doplněk, všude tam, kde byste použili kyselé okurky.

Přesný postup výroby tohoto salátku najdete v našem videu:

 

Přejeme vám dobrou chuť k všem vašim čerstvým i zavařeným pokrmům a nezapomínejte hlavně na pořádnou chuť do života! 🙂

Další recepty a tipy najdete na našem youtube kanálu Šťastní lidé.

Facebook komentáře

komentářů

Šťastní lidé

Pomáháme lidem poznat sebe sama, objevit své schopnosti a vytvořit si šťastný život...

You may also like...

2 komentáře

  1. marie vesela napsal:

    Dik za recept na raj.salát.Zítra ho hned budu dělat.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *