Dýně – pěstování, odrůdy, semínka

Dýně a jejich příbuzné kamarádky pěstujeme na zahradě každým rokem a pokaždé nás potěší svými krásnými, velkými a chutnými plody.

Pokud jste ještě dýním nepřišli na chuť, máme pro vás nejméně osm důvodu, proč je pěstovat! 🙂

Superpotravina dýně

1) Dýně je superpotravina! Nejen, že krásně vypadá (každý asi znáte podzimní směsice různobarevných a různotvarých dýniček, které za pár korun koupíte v květinářství jako dekoraci), ale hlavně je plná vitamínů, minerálních prvků, enzymů a dalších látek přínosných pro naše zdraví. Dýně je dokonce označována jako jedna ze superpotravin. O tom, jaké konkrétní vitamíny a prvky v sobě ukrývá, jsme psali v článku věnovaném dýním: Nejen haloweenské strašidlo.

2) Vysoká výnosnost. Neexistuje snad větší plod, než je meloun, tykev, dýně… Běžně velké dýně dorůstají do váhy 5 – 30 kilo a největší dýně na světě dokonce přes 900 kg! Tak to už je pořádný domácí mazlíček! 🙂 Jedna taková dýně nasytí a zásobí vitamíny a minerály celou rodinu. Pokud byste uvažovali o potravinové soběstačnosti, pak dýně je určitě rostlinou číslo jedna!

Dýně pěstování

3) Nespornou výhodou je dýňová samostatnost a nenáročnost. Dáte-li dýni na kompost nebo na vyhnojený pozemek, bude si přímo rochnit blahem. Ale spokojí se i s minimálními nároky na obyčejném políčku. Bohatým kořenovým balem si nachytá živiny a velikými listy vláhu sama. I při téměř nulové péči vám věnuje krásné plody. Samozřejmě čím lepší půda, tím větší dýně a bohatší úroda. 🙂

Dýně Hokkaido

Hokkaido

Sweet meet oregon

Sweet meet oregon

4) To, co vás potěší možná nejvíce, je odrůdová rozmanitost. Pokud se vám jeden druh neosvědčí, nebo nebude chutnat, můžete zkusit příště jiný. 🙂 Nabízí se dýně žlutá, zelená, oranžová, puntíkatá… jemná bílá máslová, sladké oranžové hokkaido, zvláštní dýně špagetová, olejnatá tykev na semínka a pak známé cukety a cukíny všech barev a krásné mimozemské létací talíře – patizony.

Patizon žlutý

Patizon žlutý

Patizon bílý

Patizon bílý

5) Předností je i bohatost semínek uvnitř každého plodu a jejich snadné vydlabaní. Semínka si můžete z plodu snadno vyndat, nechat proschnout a na jaře zasadit. 🙂 Buď předpěstovat v teple v květináčku nebo v dubnu/květnu rovnou na stanoviště ven do hlíny. A v případě dýně pěstované na semínka (která z dýně vydlabete rovnou pěkná zelená, bez tvrdé šlupky) je můžete sníst a zásobit se tak důležitými prvky, především zinkem.

6) Bohatá a snadná sklizeň. Sklizeň těchto krasavců a krasavic je jistě další výhodou – seberete plod a hotovo. Máte oběd pro celou rodinu. A mnohdy oběd i na další den, svačinu a večeři. 🙂 Když to porovnáte se sklizní třeba rybízu, jahod, borůvek nebo třeba takového rakytníku, který navíc píchá, tak je sklizeň dýní proti tomu procházka růžovým (dýňovým) sadem.

7) A další, snad nejvýznamnější výhoda pěstování dýní: Díky své tvrdé slupce je to hotová konzerva. V chladnějších prostorách vydrží dlouho, předlouho… snad nejdéle ze všech plodin. Pokud při sklizni dodržíte všechna důležitá pravidla (nechte delší šťopku, pozor na natlučení, škrábnutí či poškození, po utržení nechte chvíli – cca 14 dní proschnout a dojít…) pak se můžete těšit na chutné menu těchto plodů ještě za půl roku nebo dokonce za rok.

8) A nakonec ještě jedno příjemné pozitivum – dýně (cukety, patizony…) můžete připravovat na 100 způsobů, vařit, péct, smažit… vyrobit vydatnou polévku nebo jíst v salátu syrové. Dýně nebo cuketa vydá za plnohodnotný oběd – upečená je lahodná, dá se skombinovat např. s brambory, vejci, sýrem, těstovinami…, výborná je jako základ pro slané pomazánky nebo čatní. Je jemná, takže vám její restování zabere jen chvilku, stačí trochu koření, sůl, česnek, bylinky, podle chuti a máme hotovo. 🙂

Jak se daří nám dýně pěstovat na naší zahradě, se můžete podívat na video:

Facebook komentáře

komentářů

You may also like...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *